Et Üretim Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Önemi
Et Üretim Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Önemi
Kategori1

Et Üretim Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Önemi

Et üretim endüstrisi , dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de büyük bir ekonomik öneme sahip olan ve insanların temel protein kaynaklarından birini sağlayan besin kaynağıdır. Bu yüzden temel gıda olma özelliğinin yanı sıra ekonomik, ticari ve istihdam

Merve Önder
Merve Önder
İş Güvenliği Uzmanı

Et üretim endüstrisi , dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de büyük bir ekonomik öneme sahip olan ve insanların temel protein kaynaklarından birini sağlayan besin kaynağıdır. Bu yüzden temel gıda olma özelliğinin yanı sıra ekonomik, ticari  ve istihdam olanaklarından dolayı iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alınması gereken bir sektördür.Antalya ' da  et üretimi yapan firmalar iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini ortak sağlık güvenlik birimlerinden sağlayabilirler. Et üretimi,etin işlenmesini yapan firmaların kesimhaneleri ve paketleme tesislerinde en sık karşılaşılan tehlikeler şöyledir; bıçak yaralanmaları, kaygan zeminler , ağır yük kaldırma gibi riskler oluşturur. Kesici ve delici aletlerle yaralanmalar kasaplarda , et işleme işlemi yapan kişilerde en sık karşılaşılan kaza sebeplerindendir.kasaplarda bıçaklar, testereler , makaslar gibi kesici ve delici aletler en sık kullanılanlar arasındadır. Bu aletlerin yanlış kullanımı veya dikkatsizlik sonucu kesici yaralanmalar meydana gelebilir. Et işleme de kaygan zeminler ve kirlenen yerlerin sürekli temizlenmesinden dolayı yerlerin sürekli ıslak olması bir diğer sürekli karşılaşılan risk faktörlerinden biridir. Kan , su veya yağlı yüzeyler de kayma riskini artıran faktörlerdir. özellikle kanalizasyon veya temizlik sırasında zeminin kaygan olması kazalara yol açabilir. Et üretim ve işleme de, ağır yüklerin taşınması da risk faktörlerindendir. Kasaplarda genellikle ağır yükler taşınmaktadır. Bu yüklerin taşınması veya kaldırılması sırasında sırt,bel ve diğer vücut bölgelerinde yaralanmalar olabilir. Kimyasal maddeler ,iş sağlığı ve güvenliği bakımından  et işleme ve üretim sektöründe karşılaşılan risk faktörlerinden bir diğeridir. Temizlik için kullanılan kimyasal maddeler , yanlışlıkla temas veya solunum yoluyla zararlı etkilere neden olabilir. Bunlar arasında temizlik maddeleri , dezenfektanlar ve yağ çözücüler bulunabilir. Sürekli tekrarlayan hareketler ,uzun sureli duruşlar veya yanlış vücut pozisyonları gibi ergonomik faktörler , et işleme ve üretiminde çalışanlarda kas- iskelet sorunlarına yol açmaktadır. Et işleme ortamları genellikle soğuk tutulur. Bu sebeple kasaplarda donma ve ya  hipotermi  riskini artırabilir. Uygun hijyen koşullarının da olmaması enfeksiyon riskini artırabilir. İş sağlığı ve güvenliği bakımından et işleme üretim tesislerinde çalışanların hayvanların kesimi ve işlenmesi sırasında hayvan teması riski vardır. Bu durum , hayvanların saldırgan davranışları veya hayvan kaynaklı hastalıkların insanlara bulaşması gibi riskleri taşır. Bu risk faktörlerinin farkında olmak ve iş sağlığı ve güvenliği önlemleri almayı gerektirmektedir.  et üretim ve işleme sektöründe alınacak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri iş kazalarının meslek hastalıklarının büyük bir oranda öne geçecektir.  Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği konularında iş güvenliği uzmanları tarafından düzenli eğitimler verilmelidir.Bu eğitimlerde , potansiyel tehlikeler , koruyucu ekipmanların kullanımı ,kazalardan kaçınma yöntemleri gibi konular ele alınmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği bakımından kesici ve delici aletlerle çalışan personel için uygun eldivenler,önlükler ve kesici dirençli kıyafetler gibi kişisel koruyucu donanımlar sağlanmalıdır. Göz koruması için uygun güvenlik gözlükleri de kullanılmalıdır. Zeminlerin sürekli olarak temizlenmesi ve kurutulması , kaygan zeminlerin oluşmasını önleyebilir.kaygan yüzeylerde kaymayı önlemek için kaymaz zemin kaplamaları veya halılar kullanılabilir. Ağır yüklerin kaldırılması ve taşınması sırasında doğru tekniklerin kullanılması çok önemlidir. Çalışanlar ağır kaldırırken dizlerini bükerek ve sırtlarını düz tutarak yükü taşımalıdır. Eğer yük çok fazla ise uygun taşıma ekipmanlarından mutlaka yardım alınmalıdır. Kimyasal temizlik maddeleri kullanılıyorsa , bu maddelerin etiketlerinde belirtilen talimatlara uygun şekilde kullanılması ve depolanması gerekmektedir. çalışanlara kullanılan bu kimyasal me-maddelerin kullanımıyla ilgili ve acil durumlar hakkında eğitim verilmelidir. Kimyasal maddelerle çalışan personellere koruyucu ve eldivenler ve gözlükler gibi ekipmanlar kullanılmalıdır. Çalışma ortamın ergonomik olarak düzenlenmesi , kas iskelet sistemi sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir.  Er üretimi ve işlemesi yapılan çalışma alanlarında hijyen standartlarına uyulması çok önemli bir konudur. Eller düzenli olarak yıkanmalı Et işleme ekipmanlarının ve tezgahların temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi iş sağlığı ve güvenliği bakımından büyük bir öneme sahiptir. Bu önlemler et üretimi ve işlemesi yapan firmalarda çalışanların güvenliğini ve sağlığının korunması için temel önlemlerdir . Daha detaylı önermeler için iş güvenliği uzmanlarından ve işyeri hekimlerinden danışmanlık sağlayabilirler Çünkü her işyerinin önlemleri işyerinin koşullarına göre farklılıklar göstermektedir.

Çalışanların sağlığının korunması , kazaların ve yaralanmaların önlenmesi, çalışanlarda üretkenliğin artmasında , hukuki ve mali sonuçlardan kaçınma, işverenin itibarının atması , çalışan memnuniyetinin sağlanması bakımından et işleme ve üretimi yapan firmalarda iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alınması bu sebeplerden dolayı çok önemlidir.

Bize Ulaşın