Yiyecek Endüstrisinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Yiyecek Sektörü
Yiyecek Endüstrisinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Yiyecek Sektörü
Kategori1

Yiyecek Endüstrisinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Yiyecek Sektörü

Yiyecek endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliği yiyecek sektörü ticari hacmi düşünülecek olursa bugün dünyadaki en büyük sektörlerden biridir sektörde yiyecekler hammadde olarak alınır işlenir ve büyük işlenir ve paketlendikten sonra insanların tüketebilmes

Oya Kurtcu
Oya Kurtcu
İşyeri Hemşiresi

Yiyecek Endüstrisinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Yiyecek Sektörü

Yiyecek endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliği yiyecek sektörü ticari hacmi düşünülecek olursa bugün dünyadaki en büyük sektörlerden biridir sektörde yiyecekler hammadde olarak alınır işlenir ve büyük işlenir ve paketlendikten sonra insanların tüketebilmesi için piyasaya sürülür Bu gerçekten içinde birçok önemli işleri barındıran önemli bir süreçtir ve daha da önemlisi insan sağlığını doğrudan etkileyen bir iştir Çünkü üretilen ürünler insanlar tarafından yenecektir et ürünleri balık ürünleri Tahıllar meyveler şeker süt ve süt ürünleri bisküviler ekmekler pasta ve çikolata sıvı ve katı yağlar ve daha birçok ürün bu sektörde üretilir yukarıda yer alan her bir ürünün üretilmesi yiyeceklerin birbirinden çok farklı işlemler ile gerçekleşir et üretimi için önce hayvanlar kesilir daha sonra parçalara ayrılır kimi zaman kemikleri çıkarılır ve daha sonra pazara konulacağı şekline göre işlemden geçirilir çiğ olarak satılacak ise bozulmaması için soğuk olarak tutulur ve kapalı olarak paketlenir aynı şekilde de satılıncaya kadar soğuk tutulmalıdır tersi durumda içinde organizmalar ürer ve et bozulur ancak Bugün artık sadece çiğ olarak et tüketilmemektedir etler pişirildikten sonra dondurulabilir ve belli bir soğukluktan saklamak koşuluyla çok daha uzun süre saklanabilir kaynatmak soğutmak iyonize radyasyona tabi tutmak kurutmak dolapta saklamak dondurmak suyunu almak Antibiyotik ile sterilize etmek ve kimyasal koruyucu kullanmak gibi yöntemler yiyeceklerin ömrünü uzatmak ve bozulmasını engellemek için kullanılır solunum sistemi hastalıkları enzimler hayvanlar Tahıllar ve onlar ile çalışmanın İngiltere'de meslek astıma neden olduğu işleri kazalara ve meslek hastalıklarına karşı sigortalayan şirketler tarafından düşünülmektedir sinamik elde et ve Sülfür diyor site sönük kalmanın sunup kalmanın tarçın kabuğu ile çalışanlarda astıma neden olduğu Sri lanka'da yapılan çalışmalarda dikkate çekmiştir 40 tane tarçın sektöründe çalışan işçi üzerinde yapılan Araştırma sonucunda 35 tanesinin %37 buçuğunun kronik öksürük hastalığına veya %22 buçuğunun astım hastalığına sahip olduğu belirlenmiştir mikro biyoloji yiyecek sektöründe Uzun yıllardan beri kullanılmaktadır triko Derma penisilim aspergülüs'e basirüs gibi mikroorganizmalar yiyecek ve içecek sektöründe yoğun olarak kullanılmaktadır şarbon ekmeğin peynirini Yoğurdun mayalanması bu organizmalar sayesinde olmaktadır nişastanın şekere çevrilmesi selülozun parçalanması hep bunlar sayesinde olmaktadır bu mikroorganizmaların hayat havaya bulaşması Alerjik aleviolite ve astıma neden olmaktadır bunlarla birlikte soğutmak sterilize etmek ayırmak dezenfekte etmek için kullanılan sıvı gaz ve buhar halde bulunan kimyasallar bazı hastalıklara neden olabilmektedir kargon monoksit fark edilmesi son derece zor bir gazdır ve özellikle Duman ve tütün ile pişirme odalarında şarap Fermantasyon mahzenlerinde daha sülolarında ve balık eti depolarında bulunur karbonmonoksit zehirlenmesi ölüme bile neden olabilir Ama o ya sunuk alındığı zamancı cildi ya kar tahriş eder ve hastalanmaya neden olur uzun süre sunup kalmak solunmak bronşite zatürreye neden olur PVC paketleme sırasında kullanılan bir kimyasaldır PVC filmi ısıtıldığında Termal bozulma meydana gelir ve bu ortaya yayılan koku ve Duman Gözleri burnunu ağzı tahriş eder ve soluk daralmasına neden olur biz hastalıkları bu sektörde çalışanlarda kontak dermatitler ve egzama en çok görülen cilt hastalıklarıdır sürekli elleri sabunla yıkamak ver dezenfekte etmek için amonyaklı solüsyonlara sokmak temizlik serinlik ve sterillik için olmazsa olmazlardır ellerin sürekli olarak nemlenmesi yağ oranını azaltabilir ve kontak dermatit'e Neden olur kimyasallara ve katkı maddelerine maruz kalmak da cilt sorunları yaratır Ayrıca katı ve sıvı yağlarla çalışırken cildin sürekli bunlara maruz kalmasından ötürü gözenekleri tıkandığı için aknelerden sıkça görülür Fermantasyon sırasında olan peptitler ve proteinlere karşı egzamalar ve alerjiler oluşabilir bu hastalıklardan korunmanın en etkili yolu ise kişisel koruyucu donanım kullanmaktır cilt hastalıklarında cilt hastalıklarından korunmak için uygun eldivenler kullanılmalıdır eldivenleri kullanarak cildin dış etkenlerle temasını temasından engellenebileceği için hastalıkları önlemek daha kolay olacaktır Enfeksiyon hastalıkları hayvanlardan kaynaklanan parazit hastalıklara ve enfeksiyonlar Et paketleyen ve süt ürünleri ile ilgili sektörlerde çalışan işçilerde daha çok görülür bu hastalıkların nedeni enfekte olmuş hayvanlarla doğrudan kurulan temastır bu hastalıklardan korunmak oldukça güç olabilir çünkü hayvanın hasta olduğu anlaşılmayabilir yiyecek Endüstrisi işçileri sağlık ve güvenlik yöntemleri solunum yolu tehlikelerine karşı önlemler tozlardan kimyasallardan enzimlerden kaynaklanmaktadır toz halde kullanılan materyaller yerine Sıvı halde olanlar tercih edilerek daha tehlikeli olanlar seçilmiş olur ayrıca yöneticiler tehlikeli işlerin yapılmasını İşçiler arasında rotasyona tabi tutularak tehlikeli maddelere sunup kalınmaz zamanını azaltabilirler burada kişisel koruyucu donanımların kullanılması önemlidir enfeksiyon hastalıklarına karşı önlemler hayvanlardan kaynaklanan enfeksiyonlardan korunmanın en iyi ve etkili yolu kişisel hijyene dikkat edilmesidir elleri ve vücudu gerektiğinde yıkayabilecek yıkama yerlerinin duşların ve lavaboların temiz olması gerekmektedir bütün kullanılan koruyucu giysiler eldivenler sterilize edilmeli temiz tutulmalıdır çok küçük bile olsa bütün yaralar kapatılmalı ve dış etkenlerle temas engellenmelidir birçok ülkede hayvanlar ve insanlar aşılanarak korunmaya çalışılmaktadır bu hastalıklara erken tanı konu olarak Antibakteriyel ve anti parazit ilaçlarla tedavi edilmesi ortadan yok edilmesi için mutlaka gereklidir gürültüye karşı önlemler gürültünün çok olduğu iş yerlerindeki frekans ölçme cihazları bulundurulmalıdır hava sübaplarına ve egzoz borularını çıkışlarını olabilirse susturucu takılmalıdır

Bize Ulaşın